Dit delen:
Voor veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe hoofdtelefoon of oordopjes kan de term "noise cancelling" vragen en zorgen oproepen, omdat het concept voor sommigen nog nieuw is. Het is ook makkelijk om de term te verwarren met soortgelijke taal in advertenties voor hoofdtelefoons en productspecificaties zoals "geluidsblokkering" en "geluidsmaskering". Noise cancelling is echter iets heel anders.
Eén manier om de betekenis te verduidelijken is door te kijken naar de voor- en nadelen van noise cancelling hoofdtelefoons en wat de technologie voor jou kan doen. Dit zijn de belangrijke plus- en minpunten om te overwegen bij het kiezen van de beste hoofdtelefoon en oordopjes voor jou.
"Cancelling" is het kernwoord van deze functie en het vormt een belangrijk verschil met oordopjes die alleen geluid blokkeren of maskeren door de manier waarop ze in het oor geplaatst worden. Noise cancelling gaat veel verder door het omringende geluid te analyseren en vervolgens tegengestelde frequenties uit te zenden om het geluid in wezen helemaal te onderdrukken. Het resultaat is een ongekende bubbel van stilte waar alleen jouw muziek, podcast of soundscape doorheen kan.
Noise cancelling heeft zijn sporen verdiend, en daar is een goede reden voor.
Voor veel mensen die noise cancelling voor het eerst gebruiken, kan het effect schokkend zijn. Doordat er geen omgevingsgeluiden doorheen klinken, klinkt de muziek - zelfs de grijsgedraaide favorieten - fris en nieuw. Het lijkt zelfs alsof de muzikanten zelf vlak naast je spelen.
Met een standaard hoofdtelefoon kun je het volume en de equalizer aanpassen aan de concurrerende geluiden om je heen, of dat nu het geluid van de trein is, een collega aan het bureau naast je of wegwerkzaamheden voor de deur. Met Bose noise cancelling kun je echter de hoeveelheid geluid van buitenaf verhogen of verlagen zoals een dam dat doet met water. Onze noise cancelling oordopjes, bijvoorbeeld de QuietComfort Oordopjes II, bieden de modi Quiet en Aware: de eerste onderdrukt al het geluid van buitenaf, terwijl de tweede alleen de scherpe kantjes verzacht en toch genoeg doorlaat om te kunnen horen. Via de Bose Music-app kun je het verder afstemmen op het gewenste niveau.
Actieve noise cancelling werkt vooral goed tijdens online vergaderingen en telefoongesprekken, waardoor dit de beste hoofdtelefoon voor op het werk is. De functie vermindert de onrust op kantoor of thuis, zodat je je kunt concentreren op zinvolle gesprekken. Daarnaast verbeteren de microfoons in de noise cancelling oordopjes en hoofdtelefoons van Bose je stem door stoorgeluiden om je heen te onderdrukken, zodat je luid en duidelijk doorkomt aan de andere kant.
Zonder de afleiding van omgevingsgeluiden, iets wat je misschien pas ten volle waardeert als het er niet meer is, kun je met een extra dosis focus aan de slag. Je kunt zelfs heel eenvoudig de noise cancelling aanzetten en in totale stilte werken als dat beter is dan achtergrondgeluid. Deze vermindering in afleiding kan leiden tot hogere productiviteit op het werk, waardoor je zo efficiënt mogelijk kunt werken.
Forenzen in het openbaar vervoer, vliegtuig, of te voet kunnen toeterende auto's, gierende treinrails, huilende baby's en snurkende passagiers buitensluiten. Ook je zucht van verlichting zul je niet horen, want noise cancelling zet het geklets van de wereld zachter en vult je hoofd met een golf van rust.
Met een standaard hoofdtelefoon kun je alleen het volume harder zetten om een luide omgeving tegen te gaan, waardoor je gehoor mogelijk beschadigd raakt en de kans op tinnitus - een piepend of aanhoudend geluid in een of beide oren - op de lange termijn toeneemt. Bij verstandig gebruik kan een noise cancelling hoofdtelefoon gehoorverlies helpen voorkomen doordat het volume niet meer verhoogd hoeft te worden. Bose gaat zelfs nog een stap verder door pasvormkits bij te leveren waarmee je de oordopjes kunt aanpassen aan de unieke vorm van jouw oor. De CustomTune-technologie aan de binnenkant past het geluid ook aan je specifieke gehoorgangen aan, wat de geluidskwaliteit optimaliseert en de behoefte aan een hoger volume verder vermindert.
Noise cancelling is mogelijk niet voor iedereen geschikt, of niet altijd. Dit zijn enkele mogelijke nadelen van noise cancelling en hoe je die kunt verhelpen.
Het vermogen van noise cancelling om omgevingsgeluid te onderdrukken kan ook je bewustzijn van je omgeving verminderen, wat een probleem kan zijn als je door het verkeer fietst of in andere situaties bent waar geluidssignalen je veilig houden. Daarom hebben de QuietComfort-hoofdtelefoon en QC Oordopjes II instelbare noise cancelling die genoeg omgevingsgeluid doorlaat om je te waarschuwen voor een aankomende trein.
Voor noise cancelling is meer energie nodig dan voor standaard hoofdtelefoons. Dit kan ten koste gaan van de batterijreserves van je hoofdtelefoon. Dankzij noise cancelling heb je echter minder volume nodig en kun je op die manier batterijvermogen besparen. Een volledig opgeladen paar QC Oordopjes II heeft een batterijlevensduur van maximaal zes uur, plus maximaal 18 uur extra via het oplaad- en opbergetui. Dit komt neer op een totaal van maximaal 24 uur vermogen voordat je weer moet opladen.
Niet alle noise cancelling is hetzelfde, en als de eerste ervaring een slechte indruk heeft achtergelaten, is de boosdoener misschien niet de noise cancelling zelf maar een slechte uitvoering. Veel goedkopere versies bieden ook geen instelbare versies, waardoor je een alles-of-niets-ervaring krijgt. Als uitvinder van de noise cancelling-technologie levert Bose niet alleen de kwalitatief beste versie van de technologie, maar kun je ook zelf regelen hoeveel je wilt gebruiken.
Nieuwe technologie heeft altijd tijd nodig om aan te slaan, en dat is bij noise cancelling niet anders. Als je de voor- en nadelen van noise cancelling hoofdtelefoons kent, kun je zelf snel beoordelen of deze voor jou geschikt zijn.