Stadions, arena's en grotere zalen beschikken meestal over eigen PA-apparatuur om het publiek te boeien met krachtige audio. Maar muzikanten die dagelijks optreden, of dat nu op straat of in een dorpshuis is, moeten doorgaans hun eigen draagbare PA-systeem meenemen. Kleinere locaties hebben misschien zelfs helemaal geen apparatuur, of apparatuur van slechte kwaliteit.
Groter is niet altijd beter. Onervaren muzikanten denken misschien dat ze een gigantisch PA-systeem nodig hebben om professioneel te klinken, maar grote speakers kunnen vaak te veel van het goede zijn. Je wilt niet te veel geld uitgeven aan iets dat onnodig groot is als er compactere opties beschikbaar zijn. Met een draagbare Bluetooth® PA-speaker kun je gemakkelijk overal optreden.
Soloartiesten kunnen de extra stress van het sjouwen met zware speakers en verstrengelde kabels missen als kiespijn. Als je een zanger of zangeres bent en gitaar speelt in kroegen en restaurants, heb je waarschijnlijk geen logge 20-inch-speaker nodig. Overweeg in plaats daarvan een lichtere speaker, zoals het Bose S1 Pro+ Wireless PA System, dat je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Draagbaarheid is ook handig voor groepen. Stel dat je in een kleine band zit: in plaats van dat je bassist of toetsenist hun eigen versterkers meebrengen, kunnen hun instrumenten rechtstreeks op jouw PA-systeem worden aangesloten.
Zoals ook geldt voor de telefoon in je zak, verbetert de technologie in PA-systemen voortdurend. Muzikanten richten zich doorgaans terecht op geluidskwaliteit, maar bedenk ook hoe bepaalde functies de technische kant van je werk kunnen vereenvoudigen, zodat jij je kunt concentreren op je optreden.
Met Bluetooth-connectiviteit kun je je koptelefoon koppelen aan het PA-systeem voor mixdoeleinden en kwaliteitscontrole. Dit is een handige functie als je op een drukke locatie speelt; zonder Bluetooth-mogelijkheden heb je misschien moeite om jezelf te horen spelen boven het geroezemoes en het geluid van klinkende glazen en deuren die open en dicht gaan. Met behulp van Bose-zenders (afzonderlijk verkrijgbaar) kun je de microfoon en het instrument aansluiten op het S1 Pro+ Wireless PA System, zodat je je moeiteloos over het podium kunt bewegen.
Afstandsbediening via een app, zoals de Bose Music-app, komt goed van pas wanneer je de toon en het geluid moet aanpassen. Je hoeft je dan immers niet voorover te buigen over je PA-systeem. Dit soort flexibiliteit kan je de vrijheid geven om spontane aanpassingen te maken, zodat je de ervaring van het publiek optimaliseert.
Sommige muzikanten kiezen voor 8-kanaals mixers, maar je kunt ook voor een geüpdatet draagbaar PA-systeem gaan met ingebouwde mixmogelijkheden. Als mixen hoge prioriteit heeft, kun je een mixer kiezen en verschillende apps downloaden om de toon en het geluid aan te passen. Je kunt ook kiezen voor een draagbare Bluetooth PA-speaker die kan zorgen voor basisinstellingen, zoals treble, maar ook voor effecten als reverb en delay.
Bands hebben vaak uitgebreide mixopties nodig, zoals de mogelijkheid om de bas te verhogen als andere instrumenten het geluid overheersen of om de leadgitaar een tandje lager te zetten tijdens een intense solo. Mixen was vroeger volledig analoog, maar door knoppen en faders te verruilen voor een geïntegreerde draadloze mixoptie wordt het een stuk eenvoudiger.
Grotere PA-systemen kunnen doorgaans rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten. Dit is meestal een veilige optie: je weet dat het systeem zal werken zolang er geen stroomstoring is op de locatie, bijvoorbeeld door een gesprongen zekering. Stekkervoeding is echter vaak niet nodig. Draagbare Bluetooth-speakers gaan langer mee dan je stembanden, zonder elektriciteitskabels. De oplaadbare accu van het Bose S1 Pro Wireless PA System gaat tot wel 11 uur lang mee, zodat muzikanten genoeg tijd hebben om een geweldige show neer te zetten.
Draadloos wordt ook een noodzaak wanneer er op de locatie geen elektrische stroombron voorhanden is; iets waar straatartiesten vaak tegenaan lopen. Als je in een voetgangersstraat wilt spelen en fooien wilt ontvangen, zijn PA-systemen met een accu de juiste keuze. Bij grotere buitenlocaties, zoals concerten in een park, heb je misschien de mogelijkheid om een generator aan te sluiten. De kans bestaat echter dat het geluid van de generator je muziek overstemt, dus ook daar kan een accu van pas komen.
Elke muzikant heeft een ander budget en andere eisen voor zijn of haar PA-systeem. Je middelen en behoeften zullen tijdens je carrière waarschijnlijk ook veranderen. In het begin kies je misschien voor de meest betaalbare optie. Maar naarmate goedkope systemen kapotgaan en je carrière zich ontwikkelt, kies je er mogelijk voor om te investeren in apparatuur van hogere kwaliteit.
Met een intuïtief en gebruiksvriendelijk systeem kun je je volledig concentreren op je vak. Als je bent opgegroeid met analoge apparatuur, is het gebruik van een digitale app om je PA-systeem te bedienen misschien even wennen, maar de functionaliteit brengt de voordelen naar voren van het ontwikkelen van de technische aspecten van muziek.
Als je in een kroeg speelt, wil je voorkomen dat je klanten hindert wanneer je je richting het podium begeeft met je handen vol geluidsapparatuur. Een draagbaar systeem dat je zelfstandig kunt dragen en in enkele ogenblikken kunt opzetten, bespaart tijd en stress. Een systeem in ‘plug-and-play’-stijl vereenvoudigt de voorbereiding voor jou, voor je bandleden en voor het publiek.
Een lange levensduur is belangrijk, dus je kunt het beste een slijtvast systeem kiezen dat lang meegaat. Muzikanten proberen natuurlijk voorzichtig met hun apparatuur om te gaan, maar een draagbaar systeem moet vanzelfsprekend bestand zijn tegen meerdere reizen naar verschillende locaties. Superieure materialen en een doordacht ontwerp kunnen het verschil maken tussen een speaker die na een paar maanden kapotgaat en een speaker die jarenlang meegaat.
Uiteindelijk staat de geluidskwaliteit voorop. De bedoeling van een PA-systeem is dat het publiek je muziek van een afstand kan horen. Goed gemaakte speakers voeren je stem of instrument naar de achterkant van de kroeg of waar je ook optreedt. De onderliggende technologie is vaak onzichtbaar in gestroomlijnde systemen, maar jij, en je publiek, zullen het verschil horen.